top of page

ALAN TURING THE DREAMBOOKS

BLAUWE VOGEL brengt onthullende monoloog over Alan Turing

 

Na een voorbereiding van bijna drie jaar brengt BLAUWE VOGEL in seizoen 21/22 een confronterende monoloog over het dramatisch verlopen leven van Alan Turing, briljant wiskundige, breker van de Enigma codes van Hitler in WOII en vader van de moderne computerwetenschap, zijn tijd ver vooruit. Turing was een outcast: tegendraads, onafhankelijk denker, homoseksueel, asperger, obsessief marathonloper en liefhebber van het sprookje van Sneeuwwitje..

Alan Turing, the dreambooks zal een ander vertrekpunt hanteren dan de indrukwekkende main stream film ‘The Imitation Game’, met Benedict  Cumberbatch als Alan Turing. Waar de film met name op de prestaties van Turing ingaat (zoals het breken van de Enigma-code) zoomt de toneelmonoloog meer in op de mens achter het icoon.

 

Alan Turing, the dreambooks is ook het verhaal achter de mythe. Gevierd als oorlogsheld van WOII en beroemd als geniaal wetenschapper, maar keihard van zijn sokkel gestoten nadat zijn homoseksualiteit naar buiten was gekomen. In het puriteinse Groot Brittanië van de vijftiger jaren van de vorige eeuw gold homoseksualiteit als een misdaad. 

Turing werd door de overheid bij zijn proces in 1952 voor de keus gesteld: de gevangenis in of chemische castratie om zijn ‘perversie’ te genezen. De kwetsbare Turing koos voor het laatste. Het was een openbare vernedering en een barbaarse straf. Het ging vanaf dat moment bergafwaarts: hij vereenzaamde en na twee jaar kwam hij onder verdachte omstandigheden gruwelijk aan zijn eind. Hij wordt 8 juni 1954 thuis dood gevonden. Men zegt door het eten van een met cyanide vergiftigde appel. Zelfmoord of de eliminatie van een man die teveel wist? 

Tekst, concept en regie: Jaap Postma

Spel: nnb

Verwacht: seizoen 2022/2023

bottom of page